Całodzienne wyżywienie w "Zielonej Drodze"


Jeżeli jest potrzeba, dzieci najmłodsze są karmione przez opiekunki, generalnie jednak staramy się uczyć dzieci samodzielnego jedzenia.
Obiady są dostarczane przez starannie wybraną firmę cateringową, pozostałe posiłki przygotowujemy samodzielnie.
Istnieje możliwość dostosowania posiłków do indywidualnych potrzeb dziecka (diety eliminacyjne).
Zasady żywienia w "Zielonej Drodze"




Podajemy wędliny, pasztet i sery wysokiej jakości, bez konserwantów.
Staramy się, by jak najwięcej wykorzystywanych przez nas produktów miało certyfikaty Eco lub Bio.
Poszukujemy lokalnych dostawców stosujących naturalne metody upraw i hodowlii.
Nie używamy żywności wcześniej już przetworzonej typu konserwy, kostek rosołowych, glutaminianu sodu itp. „polepszaczy” smaku.
Stosujemy minimalną ilość soli, zamiast niej używamy ziół i naturalnych przypraw.
Do każdego posiłku podajemy owoce lub warzywa lub soki owocowo-warzywne, kiełki zbóż.
Posiłki są urozmaicone, staramy się, by potrawy jak najmniej powtarzały się w ciągu miesiąca, a składniki były dobierane odpowiednio do pory roku.
Woda do picia dla dzieci posiada certyfikat Centrum Zdrowia Dziecka lub Instytutu Matki i Dziecka.
Na wiosnę zakładamy miniogródek, o który dzieci dbają wspólnie z opiekunami i korzystamy z jego „plonów” przygotowując posiłki.